top of page

Průvodce drahými kameny - 3. část: Rozdělení podle dostupnosti - od běžných po vzácné minerály

Vítejte v mém čtyřdílném průvodci světem fascinujících drahých kamenů.

Tyto články by vám měly usnadnit orientaci v tomto krásném a nadčasovém oboru a doufám, že zde najdete třeba i inspiraci pro svůj nový šperk.


Možnosti jsou v tomto odvětví velmi široké,

ale ne všechny drahé kameny se hodí k broušení

a leštění, a to hlavně kvůli jejich štěpnosti.


Budu velice ráda, pokud vás tento průvodce nasměruje ve výběru toho správného drahého kamene pro váš šperk.


V případě vašeho zájmu vám samozřejmě ráda poradím se správným výběrem.

A to jak s drahým kamenem, tak i s jakýmkoliv jiným šperkem, které na zakázku vyrábím.


Obrázek vydá za tisíc slov, a proto články doprovází velké množství názorných fotografií.


V předchozím článku jsme se věnovali dalším kategoriím, podle kterých je možné drahé kameny posuzovat: Rozdělení podle astrologického významu, ceny, lokality a původu.


V tomto třetím článku najdete kategorie:

Předchozí díl:


Další díly:


 

Drahé kameny podle dostupnosti

Drahé kameny mohou být rozděleny do několika kategorií podle jejich oblíbenosti, četností použití a vzácností výskytu.


Každá kategorie drahých kamenů má své vlastní charakteristiky a hodnotu, která může být ovlivněna

jejich dostupností, poptávkou a kvalitou.




KAMENY BĚŽNÉ - 54 druhů


DIAMANT

Jak asi sami tušíte, diamant je asi nejznámější drahý kámen vůbec. Jméno je odvozeno od řeckého adamas ve významu nepřemožitelný, nezdolný.

Je to zároveň nejtvrdší známý nerost na Zemi.

Odolává velmi dobře vnějším rušivým vlivům, kyselinám i alkáliím.


Briliant - používání tohoto slova jako obchodního jména a synonyma za diamant vzniklo nepochopením a neznalostí. Briliant (Standard Round Brilliant) je název tvarového typu výbrusu jakéhokoliv drahého kamene.


15 nejslavnějších diamantů:

Pojďme se pokochat těmi nejslavnějšími a nejkrásnějšími diamanty světa.

1. KOH-I-NOOR

Pravděpodobně nejznámější diamant světa se nazývá Koh-I-Noor, což v perštině znamená Hora světla. Tento jedinečný bezbarvý klenot váží 105,6 karátu (21,12 gramu) a momentálně je součástí britských královských klenotů. Koh-I-Noor představuje diamant s nejdéle zaznamenanou historií, jeho osud totiž můžeme vysledovat až do roku 1304. Jeho cena se proto kvůli jeho vzácnosti podle expertů nedá vyčíslit.


KOH-I-NOOR diamant

2. SANCY

Sancy je světle žlutý diamant, jehož historie je nejasná. Někteří lidé tvrdí, že v minulosti patřil vládcům Mogulské říše. Podle jiných má tento diamant indický původ, což dokazuje především jeho speciální výbrus, se kterým se v západních státech příliš nesetkáte. Kámen ve tvaru štítu váží 55,23 karátu (11,05 gramu). Skládá se ze dvou korun ve vrchní části, nemá ovšem žádný pavilon, což je označení pro spodní část diamantu. V současné době je jeho cena údajně nevyčíslitelná.

Světle žlutý diamant SANCY

3. CULLINAN (Hvězda Afriky)

Největší surový diamant, který kdy lidstvo objevilo, vážil neuvěřitelných 3 106 karátů. Kámen byl pojmenován Cullinan podle jihoafrického lomu, kde ho v roce 1905 našli a jehož vedoucím byl magnát Sir Thomas Cullinan. Po převozu do Amsterdamu byl diamant rozdělen na tři části a později z něj brusiči vytvořili 9 velkých drahokamů a 96 menších briliantů.


Největší surový diamant CULLINAN (Hvězda Afriky)

4. HOPE

Mezi nejznámější diamanty světa patří kámen s názvem Hope (Naděje), který je také opředen nejdramatičtějšími legendami. Tento jedinečný drahokam váží 45,52 karátu (9,104 gramu) a svou krásnou modrou barvu získal díky stopovému množství atomů boru. Jeho cena se odhaduje na neuvěřitelných 250 milionů dolarů, v přepočtu se tedy jedná zhruba o necelých 6 miliard korun.


Diamant Hope (Naděje)

5. CENTENARY DIAMOND

Za jeden z největších diamantů světa se považuje drahokam známý pod názvem Centenary Diamond neboli diamant stého výročí. Své jméno získal díky tomu, že společnost De Beers zveřejnila jeho objev právě v roce, kdy uplynulo sto let od jejího založení. Tento bezbarvý klenot váží 273,85 karátu (54,770 gramu).

V surové podobě kámen vážil 600 karátů.


CENTENARY DIAMOND

6. WITTELSBACH-GRAFF DIAMOND

Diamant s názvem Wittelsbach-Graff v současné době váží 31,06 karátu (6,212 gramu). Jedná se o modrý klenot, jehož kvalita se označuje jako Internally flawless

(v češtině „čistý pod lupou“), což znamená, že z hlediska čistoty se řadí do nejvyšší třídy diamantů.

Proslavil se především díky tomu, že se stal součástí rakouských i bavorských královských klenotů.

WITTELSBACH-GRAFF DIAMOND

7. PINK STAR

Překrásný diamant s názvem Pink Star, který byl dříve známý také jako Steinmetz Pink, váží 59,60 karátu (11,92 gramu). Společnost De Beers ho roku 1999 objevila v Jihoafrické republice. Jedná se o největší známý diamant, který byl Americkým gemologickým institutem označen jako fancy vivid pink, což znamená, že má zářivě růžovou barvu. Právě kvůli své výjimečnosti trvalo jeho broušení 20 měsíců.


PINK STAR diamant

8. WINSTON BLUE

Velice proslulý je také další modrý diamant v našem přehledu, a to konkrétně drahokam s názvem Winston Blue. Jedná se o kámen, který váží 13,22 karátu (2,644 gramu), má hruškovitý tvar a bezchybnou zářivě modrou barvu.

WINSTON BLUE diamant

9. HEART OF ETERNITY

Mezi nejkrásnější diamanty světa se rozhodně řadí kámen s názvem Heart of Eternity, což by se dalo volně přeložit jako srdce věčnosti. Tento modrý skvost, který náleží k mimořádně vzácné třídě barevných diamantů, byl objeven v jihoafrickém dole jménem Premier Diamond Mine of South Africa. Jedná se o jediné naleziště na světě, které se může pochlubit výraznou produkcí modrých diamantů.


HEART OF ETERNITY diamant

10. ALLNATT DIAMOND

Slavný diamant Allnatt nese jméno jednoho z jeho vlastníků, byl totiž pojmenován podle anglického vojáka, filantropa a patrona umění Alfréda E. Allnatta. Tento skvost váží 101,29 karátu (20,258 gramu) a jeho barva se popisuje jako intenzivně žlutá. Pokud by vás zajímal typ brusu, jedná se o tzv. cushion neboli čtvercový či obdélníkový tvar s typicky zaoblenými rohy, který připomíná polštářek.

ALLNATT DIAMOND

11. ORLOFF (Orlov)

Tento dokonale čistý diamant zelenomodré barvy byl objeven v Indii. Diamant byl vybroušen zvláštním typem výbrusu zvaným mogul do tvaru růže a aktuálně je uložen v moskevské státní pokladně s dalšími vzácnými diamanty. Podle pověstí byl diamant původně zasazen do sochy hinduistického boha Višny v utajovaném posvátném chrámu indického města Srirangam. Odsud jej údajně v 18. století ukradl francouzský zběh a za 2 000 liber diamant prodal anglickému námořníkovi.

ORLOFF (Orlov) diamant


12. REGENT (Správce)

Ačkoli nepatří tento diamant se svými 140,50 karáty mezi největší drahokamy, je jednoznačně považován za nejkrásnější diamant světa, a to díky své dokonalé průhlednosti a perfektnímu brusu. Tento úchvatný diamant byl objeven v Indii roku 1698 a později se stal součástí francouzských korunovačních klenotů. Královskou korunu s tímto diamantem nasadili například Ludvík XV. a jeho neméně slavný syn Ludvík XVI. Dnes je diamant vystaven v pařížském Louvru.


REGENT (Správce) diamant

13. IDOL´S EYE (OKO MODLY)

Tímto zvláštním názvem je označován diamant tvaru hrušky, který byl podle legend součástí posvátné sochy, z které byl ukraden. Diamant měl být údajně také výkupným kašmírského šejka za princeznu Rasheedu, kterou nechal unést jeho sok, turecký sultán.

IDOL´S EYE (OKO MODLY) diamant

14. TAYLOR-BURTON

Tento krásný diamant se 69,42 karáty pochází z Jižní Afriky, kde byl objeven roku 1966. Jak název napovídá, diamant daroval Richard Burton své milované ženě, herečce Elizabeth Taylor. Burton zakoupil tento diamant ve tvaru hrušky za 1,1 milionu dolarů jako zásnubní dar. Po jeho smrti v roce 1979 herečka diamant prodala za neuvěřitelných 2,8 milionů dolarů a peníze darovala na charitativní účely. Naposledy byl tento diamant spatřen v Saudské Arábii.


TAYLOR-BURTON diamant

15. HORTENSIA

Růžový diamant o váze 20 karátů je pojmenován po holandské královně Hortenzii, nevlastní dceři Napoleona Bonaparteho. Tento romantický diamant byl zasazen do francouzských korunovačních klenotů a je vystaven v pařížském Louvru.


Hortensia diamant


KORUND

Jméno korund pochází z kořene slova kuruntam z indické tamilštiny, ve které je též synonymem pro rubín.


Odrůdy:


  • SAFÍR

    • Etymologie safíru odkazuje na sanskrtský základ sanipriya s významem tmavého safíru nebo smaragdu.

    • Nejušlechtilejší modrý odstín z Kašmíru se označuje jako Kashmire Blue.

    • Lososově růžový odstín: padparadscha.

    • Safír bývá často lesklejší a čistší než rubín. Čisté safíry nemají žádné inkluze, které by byly viditelné pouhým okem, takové kameny jsou ale velice vzácné. Slavné a nejcennější safíry se pyšní krémově modrou barvou, která je způsobena takzvaným efektem jemného hedvábí pokrývajícím povrch kamene.

Kashmire Blue odstín safíru
Kashmire Blue odstín safíru
  • RUBÍN

    • Pojmenování rubín pochází z latinského rubens - rudý.

    • Označení rubín se používá jen pro červenou barvu, pokud se barva odchyluje, je to safír.

    • Rubín je jedním z nejcennějších drahých kamenů, jehož hodnota může být leckdy vyšší než cena přibližně stejně velkých diamantů.


CHRYSOBERYL

Jméno vzniklo složením řeckého chrysos - zlatý a beryllos - obecně minerály podobné berylu. Samotný chrysoberyl není na trhu drahých kamenů příliš známý, ale má výborné vlastnosti pro šperkařské a klenotnické využití. Téměř výhradně se zpracovává na broušené kameny. Nejčastěji je v žluté, zeleno-žluté, hnědožluté, hnědé barvě a velmi lehkých odstínech, vzácněji i v zelené, červené a oranžové.

Drahý kámen chrysoberyl

Odrůdy:


  • ALEXANDRIT

    • Alexandrit je ruským národním kamenem. Podle pověstí má schopnost se přes den měnit na smaragd a v noci na ametyst. Tato pověra vychází z toho, že se barva drahokamu mění na denním a umělém světle.


TOPAZ

Původ názvu topaz je nejasný. Nějaký kámen tapas v indickém sanskrtu znamenal oheň.

Řecký topazion vnesl do řešení zmatek, neboť tak pojmenovali také ostrůvek v Rudém moři s významným výskytem peridotu a časem zapomněli, kde je.

Topaz byl již ve starověku jedním z nejcennějších a nejoblíbenějších kamenů. Po objevení rozsáhlých dolů v Americe jeho cena výrazně klesla, přesto ale zůstávají některé odrůdy vzácné a poměrně drahé. Jde o přírodní modré, Imperial, růžové a medově žluté topazy. 


Topaz Imperial
Topaz Imperial

BERYL

Jméno beryl pochází pravděpodobně z řeckého beryllos, ve starověku jméno pro všechny modrozelené kameny, dnes používané pro celou tuto skupinu.

Ačkoliv nepatří mezi rozšířené drahokamy, v minulosti byl velice ceněn jako kámen s magickými schopnostmi. Ve starověkém Řecku se věřilo, že beryl podporuje věrnost v lásce a manželství.


Odrůdy:


  • GOSHENIT

    • Jméno podle lokality prvního nálezu v Goshen, Massachusetts, USA.

    • V případě naprosté bezbarvosti je hledaným a ceněným sběratelským artiklem.


Drahý kámen černý beryl
  • ČERNÝ BERYL

    • Jméno podle zbarvení.

    • Jemně rozptýlené krystalky ilmenitu způsobují často efekt slabého asterismu nebo kočičí oko.



  • HELIODOR

    • Jméno z řeckého helios - slunce, doron - dar.

    • Jemně rozptýlené krystalky ilmenitu způsobují často efekt slabého asterismu nebo kočičí oko.


  • MORGANIT

    • Pojmenován po bankéři a sběrateli minerálů J. P. Morganovi.

    • Patrně největším krystalem je Rose of Maine.


Akvamarín - odrůda berylu
  • AKVAMARÍN

    • Jméno z latinského aqua marina v přirovnání k barvě mořské vody.

    • Největší krystal akvamarínu byl nalezen v roce 1910 v Brazílii, vážil neuvěřitelných 110 kilogramů.


  • ZELENÝ BERYL

    • Jméno podle Green Beryl. Některé prameny jej neodlišují od akvamarínu. V přírodě ale beryly se zelenými odstíny převládají nad modrými, kterým již náleží jméno akvamarín. Proto je existence této odrůdy logická.


Zelený drahý kámen smaragd - odrůda berylu
  • SMARAGD

    • Jméno pochází asi ze sanksrtu - smarakata, nebo z perštiny - zumurrud, pak se teprve transformovalo do řeckého smaragdos s významem zelený kámen a ve středověké Anglii se přetvořilo do esmeralda.

    • Je to nejcennější kámen z odrůdy berylu.

    • Je klasifikován jako jeden z tradiční čtveřice drahých kamenů spolu se safírem, rubínem a diamantem.


  • BIXBIT

    • Jméno má po svém nálezci M. Bixbym. Ten našel i další nový minerál pojmenovaný bixbyit.

    • Patří mezi nejvzácnější a nejdražší drahé kameny poslední doby.

  • PEZZOTTAIT

    • Pojmenován podle F. Pezzotta jako ocenění jeho významné práce v tomto oboru.

    • Patří mezi nejvzácnější a nejdražší drahé kameny poslední doby.



SPINEL

Jméno pochází z latinského spinella ve smyslu malý trn. Spinelové krystaly vypadají tak dokonale, že jim v Myanmaru přezdívají nat thwe (leštěné bohy).

Známí návrháři jako Christian Dior, Harry Winston, Louis Vuitton a Coco Chanel spinel s oblibou využívali spolu s diamanty a dalšími drahokamy na svých modelech.

Drahý kámen SPINEL

Odrůdy:


  • GAHNIT

    • Gahnit tvoří černé, skelně lesklé, neprůsvitné, pěkně ohraničené krystaly dosahující velikosti až 5 mm, které se navzájem prorůstají a částečně zarůstají do mléčně bílého masivního křemenu.



  • GAHNOSPINEL

    • Gahnitu dal jméno švédský chemik J. G. Gahn, objevitel manganu.

    • Gahnospinel je vzácný tmavě zelenomodrý drahokam.


  • PLEONAST

    • Jméno z řečtiny s odkazem na četnost krystalových tvarů.

    • Tmavě zelený až černavý neprůhledný spinel obsahující železo se často nazývá ceylonit.



GRANÁT

Jméno z latinského granatum - přirovnání k semenům granátového jablka.

Nejvzácnější vícebarevnou variantou je granát, který má na slunečním světle modrou barvu a pod dopadajícími světelnými stíny ohně je purpurově červený.

Barva je tedy nejdůležitějším kvalitativním faktorem určujícím hodnotu granátu. Nejcennější jsou granáty intenzivní syté barvy.


Červený drahý kámen GRANÁT


Červený drahý kámen almandin - odrůda granátu
  • ALMANDIN

    • Almandin je nejběžnějším granátem používaným při výrobě šperků.

    • Jméno tohoto krásného kamene, který okouzluje svou typickou tmavě červenou až purpurovou barvou, je odvozené od starověké brusírny drahokamů Alabanda v Turecku.

Červený drahý kámen pyrop - odrůda granátu
  • PYROP

    • Jméno pyrop vzniklo z řeckého pyropos ve významu ohně.

    • Pyrop, ceněný pro svou výraznou červenou barvu, je nejznámějším drahokamem ze skupiny granátů.

    • Pyropy nalezené na území naší republiky se označují jako český granát.

    • Český granát je pyropem nejvyšší kvality. Je vyhledávaný pro svou barvu holubí krve.


Drahý kámen spessartin - oranžová odrůda granátu
  • SPESSARTIN

    • Jméno podle místa prvního nálezu v roce 1832 (Bavorsko).

    • Velmi vzácnou odrůdou kamene je namibijský spessartin charakteristický svou sytě oranžovou barvou. Cena tohoto kamene dosahuje až 800 dolarů za karát.


Drahý kámen grossular - odrůda granátu
  • GROSSULAR

    • Jméno z dřívějšího latinského názvu angreštu - grossularium podle charakteristické barvy.

    • Tsavorit patří k druhům s nejatraktivnější zelenou barvou.


Drahý kámen andradit - odrůda granátu
  • ANDRADIT

    • Jméno dostal na počest Josého Bonifácia de Andrada a Silvy - státník, přírodovědce a básník.

    • Barvy je žlutozelené, zelené, červené, hnědé a černé.



  • UVAROVIT

    • Pojmenován po hraběti a amatérském mineralogu S. Uvarovovi.

    • Uvarovit je nejvzácněji se vyskytujícím minerálem ze skupiny granátů. Snadno jej poznáte podle jeho světle až sytě zelené barvy, která je dána obsahem chromu.




TURMALÍN

Tourmali ze singhálštiny - kámen se smíšenými barvami. Nejvzácnějším druhem turmalínu je drahokam paraiba.

Za nejznámější turmalín světa je považovaný takzvaný Caesarův rubín.


Odrůdy:


  • ELBAIT

    • Jméno podle italského ostrova Elba.

    • Vůbec nejcennějšími elbaity jsou právě ty, jejichž krystaly přecházejí z jedné barvy do druhé.



  • SKORYL

    • Název má pravděpodobně podle místa, odkud byl poprvé popsán: obec Zschorlau v Německu.

    • Černý turmalín skoryl patří mezi nejznámější a nejúčinnější ochranné kameny.


  • DRAVIT

    • Název podle lokality prvního nálezu v povodí řeky Drava.

    • Dalo by se říci, že dravit neboli hnědý turmalín je vlastně takový blízký příbuzný skorylu neboli černého turmalínu.



  • CHROMDRAVIT

    • Horní část krystalu je tou nejlepší zelenou, kterou jsme kdy v sběratelském světě zaznamenali.

    • Barva chromdravitu je považována za nejintenzivnější zelenou ve světě drahých kamenů.



  • LIDDICOATIT

    • Jméno mu dal R. T. Liddicoat, celoživotní gemolog.

    • Disponuje všemi barvami a odstíny, které se vyskytují u všech drahokamových turmalínů, někdy v jediném exempláři.



  • UVIT

    • Jméno podle lokality prvního nálezu na Srí Lance.

    • Mnohý dravit byl v minulosti uvit.

    • Bezchybná surovina je vzácná.





KŘEMEN odrůdy makrokrystalické

Mezinárodní jméno Quartz (Twarz) se odvozuje od slovanského základu twardy - tvrdý.

V současnosti je strategickou surovinou prvního řádu.

Křemen je velmi tvrdý (stupeň tvrdosti 7), rýpe i do skla a je neštěpný. Kromě vysoké mechanické odolnosti je křemen také velice odolný proti působení chemikálií, dobře se rozpouští pouze v kyselině fluorovodíkové.


Drahý kámen křišťál
  • KŘIŠŤÁL

    • Jméno je odvozeno z latinského crystallus - led, průhledný kámen.

    • Přírodní křišťál je nejčistší forma skupiny drahých kamenů zvané Křemeny.

    • Bývá čirý, skelně lesklý, průsvitný až zcela průhledný a občas přechází do mléčného křemene.


Drahý kámen citrín
  • CITRÍN

    • Jméno pochází z francouzštiny, kde je citron ovoce a též žlutá barva.

    • Citrín je žlutá, zlatožlutá až žlutozelená varianta křemene.


  • ZÁHNĚDA

    • Jméno odvozené od základní barvy kamene.

    • Záhněda je odrůda křemene, která má průhlednou kouřovou barvu, která zřejmě vznikla přírodním ozářením oxidu křemíku.

Drahý kámen růženín
  • RŮŽENÍN

    • Růženín je průsvitná až průhledná odrůda křemene s růžovou barvou.

    • Růženín byl už od antických dob ctěn a nošen jako kámen lásky a srdce.


Drahý kámen ametyst
  • AMETYST

    • Jméno asi pochází z řeckého a methystos (bez vína) ve smyslu ochrany před opilostí.

    • Ametyst je oficiálním státním drahokamem Jižní Karolíny.


  • AMETRÍN

    • Jméno vzniklo spontánně spojením AMEtyst a ciTRÍN.

    • Ametrín patří mezi velmi zajímavé drahé kameny, neboť se jedná o spojení ametystu a citrínu.


  • PRASEM

    • Jméno pochází ze starořeckého prason - pórek.

    • Nepříliš používaný drahý kámen, jeho předností je specifický barevný odstín.



  • PRASIOLIT

    • Jméno je složeninou prason (pórek) a lithos (kámen).

    • Prasiolit je vzácný minerál, který se v přírodě téměř nevyskytuje.




KŘEMEN odrůdy mikrokrystalické


Drahý kámen chalcedon - odrůda křemene
  • CHALCEDON

    • Jméno pravděpodobně pochází od přístavu Chalcedon v dnešním Turecku.

    • Chalcedony jsou drahé kameny v jemně modrémšedavém odstínu, někdy je chalcedon průsvitný,


  • PLASMA

    • Jméno pochází z latiny z dob starého Říma, kdy byly takto nazývány zelené kameny.

    • Jeho použití se datuje od biblických dob podnes.





  • KARNEOL

    • Jméno vzniklo z latinského carneus - maso, s jehož barvou se porovnává. Je známý a obecně používaný od starověku dodnes.



Drahý kámen chrysopras - odrůda křemene
  • CHRYSOPRAS

    • Jméno má základ ve dvou řeckých slovech: chrysos a prase, což je zlato a pórek.

    • V této skupině patří mezi nejcennější.




KŘEMEN odrůdy amorfní, gely a skla kyseliny křemičité


Drahý kámen opál
  • OPÁL

    • Jméno se transformovalo ze sanskrtu upala (drahocenný kámen) do řečtiny opallios a posléze latiny opalus.


Drahý kámen opál ohnivý

  • OPÁL OHNIVÝ

    • Fasetované ohnivé opály jsou vysoce ceněným šperkovým i sběratelským kamenem.



Drahý kámen opál drahý
  • OPÁL DRAHÝ

    • Princip nastavení cen u opálů drahých spočívá na jiných metodách hlavně díky jeho proměnlivé hře barev (iriscendence).


  • OBSIDIÁN

    • Obsidián vznikl prudkým tuhnutím z roztavené lávy. Roztavená láva ztuhla tak rychle, že neměla čas krystalizovat.

    • Většinou je černý, šedý nebo hnědavý, Nejcennější je duhový (najdete v něm celé spektrum barev) a tzv. slzy Apačů. Jsou to valounky pocházející z Arizony. Oproti ostatním černým druhům jsou průhledné.


  • TEKTIT

Darwinské sklo - odrůda tektitu

Darwinské sklo

Darwinské sklo je silně křemité impaktové sklo, které se vyskytuje na západním pobřeží Tasmánie.

Georgiait  - odrůda tektitu

Georgiait

Obchodní název amerikanite. Extrémně vzácný, podle různých pramenů bylo doposud nalezeno pouze cca 2.000ks.


Lybijské sklo

Lybijské sklo - odrůda tektitu

Libyjské sklo neboli libyjské pouštní sklo je velmi vzácný tektit, protože se vyskytuje pouze na jednom místě na světě a to v poušti, u hranic Egypta a Libye. Právě z tohoto důvodu se mu říká libyjské pouštní sklo. Jedná se o nejčistší sklo na planetě Zemi, které  obsahuje 98% křemičitanu.


Drahý kámen vltavín (moldavit)

Vltavín

Jinak též moldavit. Vltavíny jsou jediné evropské tektity,

          horniny vzniklé v důsledku dopadu meteoritu. Nejbohatší

          naleziště se nacházejí v jižních Čechách v oblastech kolem

          řeky Vltavy.


ZIRKON

Jméno složeno ze dvou staroperských slov - zar (zlato) a gun (barva), arabština je spojila do azargun. Zirkon je přírodní materiál, který patří k nejstarším známým minerálům na Zemi vůbec. Jeho stáří se odhaduje na neuvěřitelných 4,4 miliard let.


Drahý kámen zirkon

PERIDOT

Jinak též olivín. Jméno peridot se používá ve smyslu drahokamové kvality minerálu olivín, jednoznačně převažuje peridot nad olivínem. Oblíbený drahý kámen od starověku (často zaměňovaný za smaragd).

Drahý kámen peridot

SPODUMEN

Jméno pochází z řeckého spodumenos ve významu popelově šedého zbarvení. Objeven okolo roku 1800, je to "mladý" drahý kámen. Všechny jeho odrůdy jsou ceněny sběrateli.



  • HIDDENIT

    • Barva světle žlutozelená až zelená.

    • Byly činěny pokusy o syntézu (Rusko) s úmyslem vydávat jej za smaragd, které se neujaly.

  • KUNZIT

    • Kunzit je ušlechtilá, růžově zbarvená odrůda obecného minerálu spodumenu.



  • TRIPHANE

    • Trojitý ve významu 3 rovin štěpnosti.

    • Středně žlutá až žlutá až zelenožlutá barva.





ZOISIT

Minerál byl původně pojmenován saualpit podle místa, kde byl nalezen.

Mezi naleziště zoisitu patří Pákistán, USA, Švýcarsko a Indie.


Drahý kámen zoisit



Drahý kámen tanzanit
  • TANZANIT

    • Tanzanit je tak vlastně jen obchodní jméno pro modrý a modrofialový ziosit. Jméno Tanzanit vymysleli v klenotnické dílně Tiffany & Co, kteří stojí také za jeho úspěšným nasazením na světový trh s drahokamy.


  • KLINOZOISIT

    • Je raritní, ale má stejné chemické složení jako zoisit, proto je zařazen v této kategorii.

    • Barva žlutá, žlutooranžová, hnědozelená, tmavě hnědá, je i bezbarvý.


FLUORIT (kazivec)

Od jeho jména je odvozeno jméno prvku fluor, který je jeho podstatnou součástí, a také fyzikálně optický jev fluorescence, kterou ve značné míře fluorit vykazuje.

Fluorit je výjimečný barevnou škálou - od bezbarvého přes všechny odstíny duhy

až po černý.

Drahý kámen fluorit (kazivec)


KAMENY MÉNĚ BĚŽNÉ AŽ VZÁCNÉ - 44 druhů


FENAKIT

Jméno má řecký původ s významem klamavý z důvodu časté záměny za křišťál.

Jedinečnou vlastností minerálu je barevná proměnlivost - barevné vzorky kamene jsou vlivem ultrafialového záření zcela odbarveny. Minerál přitom ve slunečním světle znatelně svítí šeříkově modrou září.



DANBURIT

Jméno podle lokality nálezu (Danbury). Danburit se v přírodě vyskytuje jako bezbarvý, vzácné jsou nálezy minerálu světle růžového, vínově žlutého, či hnědého.

Podle čarodějů je andělským kamenem.



IOLIT (cordierit)

Jméno z řeckého ion - fialový a lithos - kámen. Používaný jako simulant modrého safíru.

Jedná se o kámen modré až šedé barvy, nachází se především v USA.

Podle legendy jej používali vikingští mořeplavci jako navigaci a říkalo se mu vodní safír.



DIASPOR

Jméno z řeckého diaspeirein podle tříštivé reakce v plameni dmuchavky.

Diaspor pochází z oblasti Milas poblíž města Mugla v Mendereském masívu v Turecku. Jedná se o jedinou lokalitu na světě, kde lze najít brousitelnou diasporu. Diaspory jsou známé svou obtížnou brousitelností, protože mají dokonalou štěpnost. Turecké diaspory se vyznačují výraznou barevnou variabilitou, mění barvu z žluté na růžovou pod vlivem denního a umělého osvětlení.

Export surových diaspory z Turecka je obtížný, což činí tyto suroviny relativně vzácnými

a těžko dostupnými.



ANDALUSIT

Jméno mu dal roku 1798 francouzský mineralog Jean-Claude Delamétherie

při studování jeho vzorků. V geografii Španělska se moc nevyznal, a tak omylem prvního nálezu, El Cardoso, umístil do Andalusie, ač se nachází na území Guadalajara,

a teprve později hromadné nálezy poskytla i Andalusie.


Drahý kámen andalusit

  • VIRIDIN

    • Viridian má svůj název z latinského viridis, což znamená „zelený“.

    • Viridian je modrozelený, hydratovaný oxid chromitý, středně nasycený a relativně tmavý. Skládá se z většiny ze zelené, po které následuje modrá.


  • CHIASTOLIT

    • Chiastolit je velmi zajímavou odrůdou minerálu andaluzitu (křemičitan hlinitý). Tento andaluzit obsahuje grafický pigment rozmístěný tak, že v příčném řezu jeho sloupečkovitého krystalu je zřejmý černý kříž.



ŽIVEC (feldspar)

Jméno od slova živý s odkazem na vliv při genezi půd. Živce jsou velmi významné horninotvorné minerály, podle odhadů tvoří 50 až 60 % zemské kůry.

Vyskytuje se v mnoha různých variantách barev, základní je však bílá či bezbarvá,

která je nejčastější. Dalšími variantami jsou modré, zelené, růžové, žluté či hnědé živce

se světlejšími až tmavšími odstíny.


Drahý kámen živec (feldspar)

Drahý kámen anortoklas - odrůda živce
  • ANORTOKLAS

    • Jméno pochází z řečtiny s odkazem na zvláštnosti štěpnosti. Synonymem bývá mikroklas. Z důvodů obtížné odlišitelnosti od ostatních NaK živců je jeho jméno u výbrusů uvedeno jen zřídka.

  • SANIDÍN

    • Jméno pochází z řečtiny s odkazem na tabulkovitý tvar krystalů. Je to vysokoteplotní K-živec, který se časem mění přes ortoklas na mikrolin.



Drahý kámen ortoklas - odrůda živce
  • ORTOKLAS

    • Jméno z řečtiny ve významu pravoúhlých rovin štěpnosti. Z Madagaskaru pocházejí v téměř bezvadné kvalitě krystaly okolo 500 gramů.




  • MIKROKLÍN

    • Jméno z řečtiny ve významu "malé odchylky" od jednoklonné krystalografické soustavy.

    • amazonit: vzácně s efektem adularescence (vzniká při dopadu světla optický jev zvaný ,,adularescence" nebo-li také Shiller).

    • sunstone: někdy efekt kočičího oka

  • ADULÁR (měsíční kámen)

    • Jméno podle typové lokality Ticino, Švýcarsko, v latině Adula.

    • Díky jeho složení - střídajících se vrstev minerálů ortoclasu a albitu - vzniká při dopadu světla optický jev zvaný ,,adularescence" (nebo-li také Shiller), díky jemuž je Adulár tak známý a velmi ceněný.


Drahý kámen albit - odrůda živce
  • ALBIT

    • Jméno podle latinského albus - bílý podle převládajícího zbarvení. Albit vytváří bezbarvé, bělavé, skelně lesklé, průsvitné, podélně rýhované krystaly.



  • OLIGOKLAS

    • Jméno dostal od německého mineraloga A. Breithaupta.

    • odrůdy: měsíční kámen, sluneční kámen



  • ANDESÍN

    • Jméno podle jihoamerických And z důvodu jeho četnosti výskytu v andských lávách.

    • Andezit se nejčastěji používá jako nepravidelný obklad či dlažba, při čemž je tento kámen lámán do nepravidelných tvarů.


Drahý kámen labradorit - odrůda živce
  • LABRADORIT

    • Jméno podle naleziště v Kanadě (Labrador, Paul Island).

    • Labradorit je minerál šedé nebo zelenkavé barvy, jehož krásu oceníme až při správném pohledu na světle. Takzvaná labradorizace nám předvádí kouzelnou hru barev zelené, modré, fialové a zářivého lesku.


  • BYTOWNIT

    • Jméno podle objevu v lokalitě Bytown, dnes hlavní město Kanady, Otawa.



  • ANORTIT

    • Je nejvzácnější ze skupiny plagioklasů. Surovina jen vzácně bezbarvá.





DIOPSID

Jméno pochází ze dvou řeckých slov dis - dvojí a ópsé - jev, zjevení.

Jeho barva se různí na základě zastoupení chemických prvků hořčíku nebo vápníku a proto lze najít od bezbarvé variety až po krásně sytě zelenou.


  • CHROMDIOPSID

    • Cr - diopsid obsahující chrom

    • Chromdiopsid je nádherná smaragdově zelená odrůda diopsidu.

    • Vzhledem k jeho překrásné barvě jeho oblíbenost a cena stále stoupá.



  • LAVROVIT

    • Obsahuje vanad.

    • Reakci v UV vykazují zeleně zbarvené exempláře.

    • Převážně sběratelský kámen.



  • VIOLAN

    • Obsahuje vanad mangan.

    • Fialově modrý, většinou jen opakní (neprůhledný).

    • Jedná se o nepříliš častý minerál a tak je spíše považován za sběratelskou záležitost.


BRAZILIANIT

Brazilianity byly poprvé objeveny v roce 1944 v brazilském státě Minas Gerais. Není bez zajímavosti, že jejich nálezci je nejprve považovali za chryzoberyly – oba tyto kameny totiž mají téměř totožnou barvu. Brazilianit je relativně nový kámen na trhu a oproti brazilitu je velmi ceněný a populární po celém světě.


SKAPOLIT

Jméno z řeckého skapos - tyč a lithos - kámen.

Název se používá pro všechny barevné odstíny.

Skapolit se skládá z několika minerálů - křemičitanů sodíku

a vápníku, s proměnlivým chemickým složením.




TITANIT

Jméno dostal podle vysokého obsahu titanu, alternativní jméno je sfén (klín) z řeckého spenos.

Téměř výhradně sběratelský minerál.




APATIT

Jméno z řeckého apatein ve významu častých záměn s jinými druhy (beryl, peridot). V mineralogii ho najdeme pod názvem fluorapatit.



SFALERIT

Jméno z řeckého sphaleros - klamavý, ve významu častých záměn tmavých odrůd za galanit.

Odrůdy: kleofán, wurtzit.




SILLIMANIT (fibrolit)

Jméno po americkém mineralogu B. Sillimanovi, objeven roku 1824. Sillimanit je chemicky totožný se známějším disthenem (kyanit) nebo andaluzitem, liší se jen krystalickou strukturou.


AXINIT

Jméno podle řeckého acine - sekyrka, které se krystaly axinitu podobají. Vzácně bezvadný, výrazný trichroismus, okem viditelný (trojbarevnost).



KORNERUPÍN

Jméno po dánském geologu A. N. Kornerupovi.

Jedná se o vzácný kámen.




EPIDOT

Název kamene epidot pochází z řeckého slova „épídosis”, což znamená přídavek. Toto pojmenování je odvozené

od specifického tvaru jeho krystalů. Odrůdy tawmawit, pistacit. Epidot je mnohými označován za nejkrásnější druhotný nerost.



KASSITERIT

Jméno podle obsahu cínu, pro který je v řečtině slovo kassiteros. Zajímavostí je, že cín je velmi měkký kov,

kdežto kasiterit je poměrně tvrdý minerál.





VESUVIAN (idokras)

Jméno podle sopky Vesuv v Itálii. Idokras je z řečtiny

ve významu mnohotvárnosti krystalů.

Odrůdy ciprín, egerán.





PETALIT (castorit)

Jméno z řeckého petalos - list, odkazující na perfektní bazální štěpnost. Vzácný fotoefekt žlutá/růžová.




PREHNIT

Jméno po holandském plukovníku Hendriku von Prehnovi, který jej roku 1783 dovezl do Evropy z Jižní Afriky. Transparentní surovina je vzácná, převažuje průsvitná

s hedvábným vzhledem.




SUGILIT

Jméno po japonském petrologovi Ken-ichi Sugiovi,

který jej v roce 1944 objevil. Surovina je většinou opakní,

jen v 1% těžby průsvitná.




AMBLYGONIT

Jméno odvozené z řečtiny, odkazující na rozdílnou štěpnost se skapolitem. Jedná se o vzácný fluorofosforečnan obsahující velké množství lithia.



ENSTATIT

Jméno z řeckého enstates - vzdorující, ve významu vysokého bodu tání. Dříve označován jako Hypersthene. Je to minerál, který se v monokrystalech vyskytuje jen zřídka, takže cena takových vzorků je vysoká.


KYANIT

Jméno z řeckého kyanos - modrá, což je jeho nejběžnější barva. Podvodně vydávaný za modrý safír.

Někdy vícebarevný - Bayadera, někdy zonální.



SCHEELIT

Jméno má po švédském chemiku Karlu W. Scheeleovi, objeven roku 1821. Surovina může mít jemný mléčný zákal nebo zonálnost barev.



BASTNESIT-Ce

Jméno má podle lokality prvního nálezu ve Švédsku.

Odrůdy: Ce bývá nahrazen La nebo Y a pak je příslušná vzácná zemina zapsaná jako přídomek.




SMITHSONIT

Jméno má po anglickém mineralogu J. Smithsonovi.

Odrůdy: Smithsonit-Cd, Smithsonit-Co, Smithsonit-Cu. Surovina může být vzácně transparentní.




Drahý kámen rodochrozit

RODOCHROZIT

Jméno je odvozeno z řeckých slov rhodon - růže a chroma - barva. Surovina může být vzácně transparentní. Sběratelský klenot a a od roku 2002 kámen státu Colorado, USA.




CELESTÍN

Jméno z řeckého coelestis - nebeský, ve významu modrého odstínu. Slabě rozpustný ve vodě.




CERUSSIT

Jméno odvozeno z latinského slova cerussa - bílý olovnatý pigment. Extrémně těžce brousitelný. Je jedovatý.



KALCIT

Jméno pochází z latinského calx - vápno, ve významu

jeho použití ve formě páleného vápna.




ULEXIT

Jméno má po německém chemiku G. L. Ulexovi. Objeven roku 1850. Vláknité paralelní krystaly se chovají jako moderní optická vlákna, proto televizní kámen.




KAMENY VZÁCNÉ AŽ SBĚRATELSKÉ - 24 druhů



Drahý kámen aragonit

ARAGONIT

Jméno je odvozené od místa prvního nálezu ve Španělsku. Odrůdy: Fe-aragonit, Pb-aragonit (tarnowitzit), Sr-aragonit (mossottit), Zn-aragonit (nicholsonit).

Nejkvalitnější a největší brousitelné krystaly pochází

z České republiky - Hořenec.



BARYT

Jméno z řeckého baryos - těžký ve významu upozornění

na vysokou specifickou váhu, neobvyklou pro nekovový minerál. Je uznávaný i jako baryte i barite.

Někdy je radioaktivní.






HAMBERGIT

Jméno má po švédském mineralogu A. Hambergovi.

Bezbarvý nebo nažloutlý. Někdy s efektem kočičí oko.









BENITOTIT

Jméno má podle okresu San Benito, Kalifornie,

kde byl v roce 1907 objeven. Symbolický drahý kámen státu Kalifornie, USA.




RUTIL

Jméno pochází z latinského slova rutilus ve významu červené barvy. Je polymorfní s anatasem a brookitem (mnohotvarý).





KLINOHUMIT

Jméno je odvozeno od podobnosti s humitem. Jen sběratelské. Původní vzácnost se snížila díky novým nálezům v Tanzanii.





BERYLLONIT

Jméno odvozené podle obsahu berylia. Výborná štěpnost ztěžuje zpracování. Někdy efekt kočičí oko.



AKTINOLIT

Jméno je odvozené z řeckých slov actina - paprsek

ve významu dlouze vláknité podoby a lithos - kámen.

Odrůda nefrit. Častý efekt kočičího oka.



APOFYLIT

Jméno vychází z řečtiny v komplikovaném významu lístkovitého rozpadu při zahřívání. Brousitelná surovina s bohatou barevnou paletou.


Drahý kámen dolomit

DOLOMIT

Jméno má po francouzském mineralogu

Déodatovi de Dolomieu.

Odrůdy: ankerit - hnědavá, Fe nahrazuje Mg;

kutnahorit: bílá, prosvitná, Mn nahrazuje Mg.




  • KUTNAHORIT Vzácný uhličitan vápníku a manganu se vzorcem Ca (Mn, Mg, Fe).




  • ANKERIT Dolomit má využití jako stavební kámen a pro výrobu stavebních hmot. Zvětráním hnědne.



KUPRIT

Jméno je z latinského cuprum - měď, odkazující na podstatný obsah tohoto prvku. Namibie je v současnosti jediným zdrojem s kvalitní surovinou.




KOBALTOKALCIT

Jméno podle obsahu kobaltu a dimorfismu s kalcitem.

Nelze za něj vydávat kalcit. Surovina jen vzácně bezvadná.



FOSGENIT

Jméno podle fosgenu, který minerál obsahuje.

Zvolna se rozpouští ve vodě, je jedovatý.



RUMĚLKA (cinabarit)

Jméno pochází z jihoslovanského ruměnka. Cinabarit přešlo

z perského zinjifrah (dračí krev) do latinského cinnabaris,

obojí s odkazem na rudou barvu. Zmínky o minerálu okolo roku 800 po Kristu.


REALGAR

Jméno pochází z arabského rahj al ghar ve významu důlní prach. Objeven roku 1747. Působením světla se po delším čase přeměňuje na pararealgar a rozpadá se na prášek.





VIVIANIT

Jméno má po velšském mineralogu J. H. Vivianovi. Oxidací ztrácí zvolna průhlednost.





ANATAS

Jméno z řečtiny odkazuje na zvláštnost krystalů. Hnědavý, žlutavý, modrý.




BROOKIT

Jméno po anglickém mineralogu H. J. Brookeovi.

Objeven roku 1825.


HAÜYN

Jméno po francouzském krystalografovi R. J. Haüyovi, objeven roku 1807.



LEUCIT

Jméno z řečtiny poukazující na bílou barvu, přeneseně bezbarvost. Je mírně radioaktivní.




ANALCIM

Jméno z řečtiny ve významu nízké elektrostatičnosti. Bezbarvý, žlutavý, zelenavý. Objeven roku 1801.



NATROLIT

Jméno z latiny ve významu obsahu Na (sodíku). Objeven roku 1803. Dobrá surovina je vzácná.




MOSANDRIT

Jméno po švédském mineralogu C. G. Mosanderovi. Žlutavý, hnědavý, zelenavý. Mírně radioaktivní. Odrůda: lovčorit.




Drahý kámen sádrovec


SÁDROVEC

Jméno z řečtiny ve významu sádra.

Známý z prehistorie. Zpracování pro malou tvrdost a štěpnost obtížné. Odrůda: selenit


  • SELENIT






 

Předchozí díl: 


Další díly:


 

Máte zájem o unikátní šperk, který by zrcadlil vaši jedinečnou osobnost  a váš příběh?

Jsem šperkařka s 20 lety praxe a ručně vyrábím designové šperky, které mají DUŠI. Vyrobím vám šperk s drahým kamenem nebo jakýkoliv jiný šperk přesně podle vašich představ.


Stříbrný náhrdelník ALCRON

Více informací najdete zde: https://www.andreatjewelry.eu/sperky-na-miru

Aktuální nabídka katalogových šperků: https://www.andreatjewelry.eu/katalogove-sperky


Použité zdroje:

Mařík Karel, Encyklopedie drahých kamenů. Praha: 2016. ISBN 978-80-7428-296-6.


bottom of page